Energielabel woning
Picture of Dion

Dion

Energielabel checken

Check hier je energielabel.

Waarom een energielabel belangrijk is

Een energielabel is niet alleen wettelijk verplicht bij verkoop of verhuur van een woning, maar biedt ook tal van voordelen. Het kan de waarde van je huis verhogen en je energiekosten verlagen. Daarnaast draagt het bij aan een duurzamere leefomgeving.


Hoe controleer je je energielabel?

1. Online energielabel check

De eenvoudigste manier om je energielabel te checken is via de website van de Rijksoverheid. Hier kun je met je DigiD eenvoudig je huidige energielabel opvragen.

2. Energielabel aanvragen

Heb je nog geen energielabel? Dan kun je deze aanvragen via erkende energieadviseurs. Zij voeren een grondige inspectie uit en stellen een rapport op.

3. Verbeteringen aanbrengen

Als je een slecht energielabel hebt, zijn er verschillende maatregelen die je kunt nemen. Denk aan isolatie, zonnepanelen, en HR++ glas. Deze verbeteringen kunnen je energielabel aanzienlijk verbeteren.


Kosten van een energielabel

De kosten voor een energielabel variëren. Voor een eenvoudige woning kun je rekenen op ongeveer €150 tot €300. Complexere woningen kunnen duurder uitvallen. Het is een investering die zich op de lange termijn terugverdient door lagere energiekosten en een hogere woningwaarde.


Voordelen van een goed energielabel

1. Lagere energiekosten

Met een goed energielabel verbruik je minder energie. Dit betekent lagere energierekeningen, wat jaarlijks flink kan oplopen.

2. Hogere woningwaarde

Een huis met een goed energielabel is aantrekkelijker voor kopers. Dit kan de verkoopprijs van je woning verhogen.

3. Milieuvriendelijk

Een energiezuinige woning stoot minder CO2 uit. Hiermee draag je bij aan een beter milieu en een duurzamere toekomst.

Hebben zonnepanelen invloed op het energielabel?

Zonnepanelen kunnen inderdaad invloed hebben op het energielabel van je woning. Dit komt door de EnergieIndex. Voor de gemiddelde tussenwoning kunnen zonnepanelen een flink verschil maken in energielabel. Zo hebben bijvoorbeeld 15 zonnepanelen veel meer invloed op deze EnergieIndex bij een tussenwoning dan bij een vrijstaande woning met dezelfde 15 zonnepanelen.

 

Heeft een warmtepomp invloed op het energielabel?

Ja, een warmtepomp kan invloed hebben op het energielabel van je woning. De klimaatzone waarin de warmtepomp wordt gebruikt, heeft invloed op het energieverbruik. Dit komt door verschillen in de gemiddelde buitentemperatuur en het aantal uren dat de warmtepomp moet werken. Daarom geeft het energielabel aan voor welke klimaatzone de gegevens op het label gelden.

 

Heeft airco invloed op energielabel woning?

Airconditioning is niet goed voor het energielabel. Het installeren van airconditioning in je huis kan invloed hebben op het energielabel, wat belangrijk is bij een eventuele verkoop. Oudere airco’s verbruiken meer elektriciteit en kunnen de energie-efficiëntie van je huis verminderen.

 

Is energielabel D slecht?

Huizen met energielabel D zijn matig geïsoleerd. Koop je een huis met label D, houd er dan rekening mee dat de cv-ketel mogelijk verouderd is en dat niet alle ramen dubbelglas hebben. Daardoor zal je energierekening hoger zijn dan in een huis met label A, B of C. Meer informatie hierover kun je vinden op deze pagina.

 

Meer informatie over het energielabel van je woning

Wil je meer weten over hoe je het energielabel van je woning kunt verbeteren of wat de voordelen zijn? Bezoek dan onze pagina over energielabels voor woningen. Hier vind je uitgebreide informatie en nuttige tips.

 

Neem contact op voor meer informatie

Heb je vragen over je energielabel of wil je meer weten over hoe je jouw woning energiezuiniger kunt maken? Neem dan contact met ons op via deze link. Wij helpen je graag verder met al je vragen en bieden advies op maat.

 

Conclusie

Het checken en verbeteren van je energielabel is essentieel voor zowel je portemonnee als het milieu. Begin vandaag nog met het controleren van je energielabel en ontdek de voordelen van een energiezuinige woning

Deel deze post